Tadej Mikola, virtuoz z hokejsko palico

Tadej Mikola je kapetan članske selekcije v HK Triglav Predanovci in prihaja iz Brezovcev. Je igralec, ki je v letih, ko v športu govorimo o  času vrhunca kariere. Prihaja iz  športne družine, saj je hokejist tudi brat Sašo, pa tudi srčni izbranki hokej ni tuj. In seveda tudi starša praviloma ne zamudita nobene tekme igralcev Triglava. Krasi ga izvrstno tehnično znaje in borbenost, temperament pa je kriv, da se neredko spogleduje z kartoni zelene in rumene barve, zaradi česar presedi kako minuto več na klopi za kaznovane. A to ne pokvari prispevka katerega da Tadej na tekmah svojega kluba. Prav odlično obvladovanje hokejske palice in žogice ter seveda dejstvo, da je kapetan v ekipi sta bila razlog, da smo ga povabili pred mikrofon.

– Tadej, pri vseh dosedanjih gostih smo najprej poklepetali o trenutnem stanju v družbi. Tako tudi vas moram vprašati, kako
preživljate sedanje nenavadne čase?
Tadej Mikola:”Pri meni se ni dosti spremenilo. Delam v Mariboru na intervencijah. Služba deluje ves čas in mislim, da bo tako ostalo. So pa to res nenavadni časi.”

– Letos bi moral biti vaš klub Triglav Predanovci organizaror tekem evropskega pokala kategorije Challenge. To pomeni, da bi v tem trenutku že moralo dišati po tekmah.
Tadej Mikola:”Ja, škoda je, da ne moremo igrati.Ampak takšno je stanje, in tu se ne da nič narediti. Tako je odpadel tudi naš evropski turnir, katerega bi moral organizirati prav naš klub.”

– Za vsak slovenski klub je sodelovanje  na tekmah evropskega pokala – predvsem zaradi malo tekem v domačem prvenstvu – glavni cilj sezone. Kaj bo to pomenilo za motivacijo igralcev za vnaprej?
Tadej Mikola:”Nikomur v klubu ni vseeno. A vsi moramo še naprej biti pri stvari, To se bo enkrat končalo in potrebno bo nadaljevati z vsemi aktivnostmi. Mislim, da to ne sme biti razlog za padec motivacije.”

– slovenski hokej nekako ne more dobiti pravega vetra v jadra. Kaj bi naredili da se stvari premaknejo na boljše?
Tadej Mikola:”Moje mnenje sem povedal na skupščini. Za mene je zelo pomembno, da dobro funkcionira reprezentanca. Le-ta mora imeti rezultate. O tem se več govori kot o ostalem  hokejskem dogajanju. Tudi finančno se z  reprezentanco boljše shaja. Vsekakor pa bi bilo važno, da bi se hokej igral v večjih centrih. Brez hokejskih klubov v Ljubljani in Mariboru ne bo šlo.”

– odslej bo ZHNTS imela tudi težave z reprezentanco, saj fundacija za šport po novem ne bo več financirala reprezentanc v panogah, kjer tekmuje manj kot šest klubov. Je to sploh škoda za slovenski hokej, glede na dejstvo, da se je vedno težko sestavila reprezentanca. Igralci so namreč dajali prednost klubskim tekmam evropskega pokala pred reprezentančnimi tekmami.
Tadej Mikola:”No, to se mi ne zdi prav. Kot rečeno sem zagovornik najboljše možne reprezentančne zasedbe. Mislim, da če Zveza ne bo mogla vsega rešiti, morajo priskočiti na pomoč klubi. Vsekakor pa je potrebno delati najprej na reprezentanci. to mora biti blagovna znamka hokeja na travi”

– na februarski skupščini, ki je bila volilna, ste bili izbrani v Upravni odbor ZHNTS. Pravzaprav se je celo vodstvo precej pomladilo. Sicer zaradi nastale situacije niste imeli pravih možnosti sestankovanja a kljub temu – je za pričakovati kakšne  premike?
Tadej Mikola:”V tem stanju ni bilo kaj dosti kontaktov, kar pa ne pomeni, da se ne slišimo. Elektronska pošta je sedaj naš način
komuniciranja. A pravi začetek dela bo po normaliziranju stanja.”

– V čem mislite je razlog za dejstvo, da igralci, ki končajo igralsko kariero odidejo in več ne sodelujejo z klubi v katerih so igrali, kaj še da bi ostali člani kluba in bi bili klubu v pomoč pri delovanju?
Tadej Mikola:”Vsakega takega igralca je škoda. Toda moram omeniti, da to pri nas niti ni tak problem. Naši bivši igralci radi pridejo pomagat tako na domače tekme kot na tekme evropskega pokala. Je pa še ena možnost in to so veteranske tekme. Ti fantje pozneje odidejo igrat mali nogomet zato, ker ni rekreativnega hokeja. Če bi jim ga ponudili bi ostali v tem športu.”

– Še ne tako dolgo je HK Triglav v dvoranskem prvenstvu osvojil prav vse naslove. Danes je to le bleda senca tistega kluba. Kaj se je tako spremenilo?
Tadej Mikola:”Glavni problem je menjava generacije. Sicer so nihanja v športu nekaj normalnega in vedno ne moreš biti na vrhu. A tedaj se je poklopilo še nekaj negativnih stvari. Pa tudi premalo tekem je pripomoglo k temu.”

– Je dejstvo, da je v tistih časih imel klub obilo denarja tudi razlog za sedanjo težko situacijo? So bili igralci vajeni igranja na
t.i.veliki nogi?
Tadej Mikola:”Z tem se ne morem strinjati. Vse je v glavah. In če je volja do igranja, potem take stvari ne morejo vplivati na to če igraš ali ne.”

– Klub je tudi brez pravega  podmladka. Kako znova zagneti kolesje dela z mladimi? Prav na tem področju je bil HK Triglav Predanovci vedno pred ostalimi. Iz tega kluba je prišlo obilo odličnih igralcev, ki so mnogokrat tudi hitro nehali z igranjem.
Tadej Mikola:”Podmladek je osnova kluba in klubska prihodnost. Ne vem, kako v sedanjih časih vzpostaviti vse mehanizme, ki bi dali iste rezultate kot so bili včasih.”

– Vaš klub je vsakoletni organizator  mladinskega hokejskega festivala ”Sašo Fajs”. Je nevarnost, da bi v prihodnje ta praznik otroškega hokeja zamrl?
Tadej Mikola:”Pri tej izvedbi nisem zraven. Mislim pa, da bi bila velika škoda, če bi ta festival zamrl. Ima skoraj 15-letno tradicijo
in praviloma prihajajo klubi iz številnih držav. ”

– Imate kaj kontaktov z bratoma Fujs, ki sta bila slovenska moška blagovna znamka hokeja na travi?
Tadej Mikola:”Vidimo se precej malo. Oba sta v Zelini in redko prihajata domov. Vesel pa sem njunih rezultatov in zadovoljen sem da se jim je vse tako poklopilo.”

– Spremljate kaj tekme evropskega pokala in kako komentirate dejstvo, da se klubi iz vzhodne Evrope kljub temu, da imajo malo klubov v svojih ligah pojavljajo v konkurenčni vlogi?
Tadej Mikola:”Najprej se moramo zavedati, da nas je hokejistov v Sloveniji malo. V tujini je to bstveno drugače. Tudi na vzhodu, kjer sicer ni velike množičnosti, a klubi ki delujejo, delajo dobro. In zato ni presenečenje, da v zadnjem času tako izstopa Belorusija. Pa tudi Ukrajina in Rusija na blizu evropskega vrha.”

– Interliga je praktično mrtva. Kaj ponuditi igralcem za motivacijo?
Tadej Mikola:”Težko povem. Nisem prisoten pri teh stvareh. Mislim pa, da je interliga zgodovina.”

– če bi imeli moč, da lahko naredite kar hočete v hokeju, kaj bi
najprej storili?
Tadej Mikola:”Ni dileme:močno ligo z dosti klubov.” In to bi privoščili hokejistom tudi mi. Tadej, hvala za razgovor.

 

Jože Črnko