Začetek dobrega hokeja se začne pri najmlajših

Skozi celotne sezone v vseh športnih disciplinah se prav redko zgodi, da bi v medije zašle informacije o šolskih tekmovanjih. A tako kot šteje v vseh športih, da je prav kvalitetno delo z mladimi  garant za dobre rezultate v poznejših članskih selekcijah, velja to tudi v hokeju na travi. Morda še bolj, saj gre za zelo specifičen šport, tako v igri kot obremenjenosti telesa.

 In kaj se dogaja v hokeju na travi v Sloveniji v nižjih selekcijah? V zadnjem desetletju smo doživeli vse, od zelo obetavnih trenutkov, da občutka, da stvari več nikamor ne peljejo. Na srečo se stanje nekoliko popravlja. Brez dvoma je vrsto let bil znam po odličnem delu z mladimi HK Triglav Predanovci. To so bili časi, ko je klub imel profesionalno osebo za to delo, predvsem pa dober rezervoar z obilo nadarjenih otrok. Pravzaprav so se na vseh tekmovanjih klubi potegovali bolj za druga mesta, saj so prva bila rezervirana za omenjeni klub. A varčevanja in nekatere kadrovske spremembe so posegle tudi v ta klub in vse bolj se je videlo da šolska mladina ni več prioriteta kluba ki odkrito rečeno niti ni imel pravega trenerja za tako občutljivo delo. Stvari so šle tako daleč, da v zadnjem obdobju klub sploh več ni tekmoval z naj nižjimi selekcijami. Na srečo je medtem prišlo do revitalizacije teh selekcij in vse bolj diši po tem, da se bodo nižje selekcije tega kluba že na dvoranskem prvenstvu vključile v tekmovanje.
Zelo bogat podmladek je v Lipovcih, kjer bi z lahkoto sestavili več ekip U10 in U13. V klubu imajo prioriteto v tem, da so Lipovci že tako velik kraj, da daje močno otroško bazo, pa čeprav je močan priliv tudi iz okoliških vasi. Ob tem pa si je klub lokalno naredil ime z nekaterimi medijskimi dogodki. Tako je lanska 50-letnica kluba bila odlični lokalni dogodek, klub je organiziral tekme evropskega pokala – in zmagal, narejeno je bilo igrišče z umetno travo, za povrh pa na novem igrišču igra tudi reprezentanca, ki je svoj prvi turnir po daljšem času odigrala zelo dobro. In vse to je pravi magnet za otroke in starše. kako kraj živi z klubom potrjuje dejstvo, da si je tekme evropskega pokala ogledalo vedno več gledalcev kot je povprečje  na tekmah prve slovenske nogometne  lige.
Kar precej otrok je tudi v Moravskih Toplicah, kjer so z Drvaričevo, Harijem in Kardošem dobro rešili težave treniranjem mladih selekcij. Toda za razliko od Lipovcev, kjer večina otrok prihaja iz tega kraja in kjer vaščani na hokejskih prireditvah opravijo večina stvari v HK Moravskih Toplicah nimajo te sreče. Klub sploh ne diha z krajem, čeprav si tega zelo želi, večina mladih hokejistov pa se vozi iz drugih krajev, precej tudi iz oddaljenih goričkih vasi. Vendar je v klubu prav tako zadosti otrok, da z lahkoto sestavljajo selekcije.

Še največji problem je pri kadetih. Ta selekcija je najštevilčnejša v Moravskih Toplicah, a to nič ne šteje, saj ostala kluba nimata zadosti igralcev za to selekcijo, posledično pa so mladi iz Moravskih Toplic brez tekem.

Edina svetla stvar pri tem pa je nov hokejski klub, ki se obeta v Lenartu. Toda, tudi tu bi morale stvari potekati hitreje in tako bi morali bodoči lenarški hokejisti že vrteti hokejske palice da bi lahko igrali že na prihajajočem dvoranskem prvenstvu.

Foto: Hokejski kamp v Moravskih Toplicah za najmlajše ima že dolgo brado