Dejan Kučan: ”Z denarjem se ne da kupiti volja do igranja.”

Tokratni hokejski gost je Dejan Küčan. Najstarejši aktivni igralec iz HK Moravske Toplice in dolgoletni kapetan članske ekipe tega kluba. Poklepetali smo tako o aktualnih dogajanjih v družbi kot o vročih hokejskih temah.

– Pozdravljen Dejan Küčan, kmetovalec, poslovnež in hokejist. Kako preživljate ”korona” obdobje?

Dejan Küčan: ”Iskreno rečeno pri nas ne čutimo sprememb. Res je da se z prijatelji ne dobivamo na nekoč redni pijači, a vse  ostalo je po starem.”

– Bo to infektivno stanje vplivalo vplivalu tudi na vaše  osnovno domačo dejavnost? Zna se da ste velik pridelovalec bučnega olja, mleka, čebule, poljščin, živinorejec…
Dejan Küčan: ”Vpliva. Sedaj se več proda na domu kot prej. Problem pa je v prodaji mleka in pitovne živine. Izgleda da nekateri pri slednjem malo mahinirajo. Sicer pa tudi računamo na državno pomoč v sklopu danes sprejetega vladnega paketa. To je zdaj priložnost, da se ljudje odločijo in si priskrbijo dobro domačo hrano. In seveda upam, da po krizi ne bodo pozabili, da so  v kriznem času dobrine dobivali pri domačih kmetih.”

– Ste najstarejši  aktivni igralec v klubu. Pravzaprav sta z Petrom Frasom edina še aktivna igralca iz začetne generacije leta 1997. Kako to da še vztrajate?
Dejan Küčan:”Zdi se mi normalno, da neko obdobje končaš. Ni narobe če si zraven dolgo. Narobe je če predčasno odideš. Umetnost je biti zraven ko klubu gre dobro in ko mu gre slabo. In v teh 24 letih je bilo vsega. Najbolj žal mi je da je razpadla generacija, ki je leta 2009 osvojila evropski pokal v Litvi. Ker je naslednje leto prišlo do vprašanja kdo lahko sodeluje na tekmah evropskega pokala in  se na ZHNTS nismo mogli dogovoriti, posledično ni šel nihče in takrat je dosti odličnih igralcev nehalo z igranjem. Velik problem pa vidim tudi v starših. Pri nas doma smo imeli to rešeno. Imel sem podporo staršev, ki so zahtevali da sem zraven. Zdaj vem da je predan hokejist dober tudi v družbi. Je dober dijak, študent, uslužbenec. To je danes velik problem.”

– hokejske aktivnosti v Sloveniji so se ustavile. Mislite da je sploh možno končati to sezono?
Dejan Küčan: ”Morda se bo celo dalo. Vse je stvar tega kako se bo to stanje odvijalo. Na to temo se bomo vsekakor pogovarjali. Morda bomo celo spomladansko sezono prisiljeni spraviti v dva vikenda. Mislim da pomlad ne bo brez hokeja, Tudi teh težav bo enkrat konec.”

– Ste član Tekmovalne komisije pri ZHNTS.  Lahko sploh kaj vplivate na hokejsko dogajanje ali je najbolj primerno čakati na smernice EHF?
Dejan Küčan:” Od EHF dobivamo določene smernice. A takoj ko se stvari sprostijo se sestanemo in začnemo delati. Imamo srečo, da pri nas stanje z virozo ni tako hudo kot v nekaterih drugih državah.  V tem trenutku pa naj vsak skrbi sam za svojo telesno pripravljenost.”

– Slovenski hokej na travi se ne more pobrati.Kaj po vaše bi bilo potrebno spremeniti?
Dejan Küčan:”Pravzaprav so stvari nastavljene dobro. Včasih pa imam občutek da Olimpijski komite favorizira nekatere športe med katerimi seveda ni hokeja na travi. Tudi druge panožne zveze imajo težave. Je pa res da večino stvari moramo urediti mi hokejisti sami.Delati moramo na množičnosti in vse mora biti narejeno vrhunsko. V zadnjem času smo delali na sodnikih in trenerjih in sedaj jih imamo. Zdaj bi morala biti na vrsti množičnost.”

– fundacija za šport je javila, da odslej ne bo financirala reprezentanc, ki dodo iz športnih panog katere nimajo v prvenstvo vključeno vsaj šest klubov. Kaj menite bo to pomenilo za hokej? Bodo z tem pridobili klubi ? Reprezentanca je vendar krona športne aktivnosti.
Dejan Küčan:”Športna panoga brez reprezentance je velika napaka. Delajmo na množičnosti in naredimo konkurenčno reprezentanco za katero bo vsak rad igral. Ljudje hočejo dober rezultat najprej od reprezentance in šele potem od kluba.Teža reprezentance je največja. V tem kar je naredila fundacija sploh ne vidim nič slabega. Sedaj smo prisiljeni da delamo na novih klubih. ”

– V Lipovcih že nekaj let uporabljajo pomoč tujih igralcev. O tujem trenerju se razmišlja tudi v Moravskih Toplicah. Je iskati pomoč v tujini pametno?
Dejan Küčan:”Zagovarjam pomoč tujih trenerjev, saj do domačega znanja nimamo pravega odnosa. Tujce enostavno bolj poslušamo čeprav tudi oni ne delajo čudežev. Od prej niso z ničemer obremenjeni, ne gojijo prijateljskih odnosov in so zgolj trenerji. Ampak na koncu je spet vse odvisno od naših glav. ”

– Kaj narediti z člansko ekipo Moravskih Toplic? Naslednje leto ste upravičeni do tekem evropskega pokala pa se praktično že sedaj vidi, da se ne bo dalo sestaviti konkurenčne ekipe.
Dejan Küčan:”Ne vem. Samo z domačimi igralci ne bo šlo. Rešijo nas lahko le tujci. Seveda pa mora biti najprej sploh želja pri članih. Sicer bi to bilo zapravljanje denarja.”

– kako ste vi videli uvrstitev naših južnih sosedov, igralcev Zeline v evropsko dvoransko elitno ligo?
Dejan Küčan:” V vsaki športni panogi se trguje z igralci.Če imajo denar naj ga vnovčijo. Jaz jim privoščim in iskreno čestitam.”

– naši severni sosedje Avstrijci so verjetno najbolj  razvijajoča se hokejska država. V zadnjih desetih letih so dosegli neverjeten vzpon.
V čem je njihova skrivnost? Dejan Küčan:”Avstrijci imajo množičnost in denar. Imajo več lig. Z tem povečako konkurenčnost. Konkurenca pa prinaša rezultate. Le kdo bi želel biti zadnji naprimer v četrti ligi?”

– kaj bi spremenili v klubu če bi imeli neomejeno moč?
Dejan Küčan:”Najprej bi v vse šole v občini uvedel hokej. Vključil bi tudi starše. Verjetno bi pripeljal tujega trenerja in nekaj igralcev, dokler se v klubu nebi pojavila domača konkurenca. Vem da z denarjem ne moreš kupiti ne prijatelja ne volje do igranja, zato bi z čarobno palico spremenil mišljenje ljudi. Sicer so v klubu dobri pogoji za delo, le igralski kader mora slediti politiki.”

– kaj bi za koned  svetovali bralcem:”
Dejan Küčan:”Za vse ki imajo voljo do igranja, so drzni, želijo potovanja, je hokej na travi pravi šport. Predvsem pa – vabljeni tudi starejši občani. Pa ostanite zdravi in doma počakajte konec korona krize.”

Odlična misel, kateri se pridružuje tudi avtor.