Pravila za dvoranski hokej 2017 – spremembe

FIH je pripravil spremembe pravil za dvoranski hokej, ki veljajo s 1. januarjem 2017.

 

Pravilo 13.2

Prosti strel v napadalni polovici polja dosojen 3 m od roba kroga – s strani športnikov je bilo priporočeno, da se uskladi pravilo za hokej na travi in dvoranski hokej. Prosti strel dosojen 3 m od roba kroga se izvaja na mestu, kjer je bil storjen prekršek. Pri tem se uporabi enaka interpretacija kot pri hokeju na travi, s tem da se prilagodi v delu, da je žogica lahko igrana ob stransko bando (žogica mora prepotovati vsaj 3 m, preden se od bande odbije v krog).

 

Pravilo 7.3

Ponovni začetek »kotu« – po tem, ko je žogica bila odigrana čez zadnjo črto in ni bil dosežen zadetek, če je žogica igrana nenamerno s strani branilca ali se odbije od vratarja ali igralca s pooblastili vratarja, se igra ponovno začne na sredinski črti in v liniji z mestom, kjer je žogica izstopila čez zadnjo črto. Uporabijo se postopki za prosti strel. Zaradi tega je bil razvit novi signal za ponovni začetek igre.

 

Pravilo 14.1b

Zeleni karton kot začasna izključitev iz igre za 1 minuto – dogovorjeno je bilo, da se to vnese v pravila in tako ne velja samo v pravilniku za FIH dvoranske turnirje, ki dopolnjuje pravila za dvoranski hokej.

 

POMEMBNO

 

FIH odbor za pravila je še vedno zaskrbljen, da se nekatera pravila ne uporabljajo konsistentno.

 

Pravilo 7.4.c pravi, da kadar je žogica igrana čez zadnjo črto namerno s strani obrambnega igralca in ni dosežen zadetek, se igra nadaljuje s kazenskim kotom. Če je jasno, da je bila akcija namerna, sodnik ne sme oklevati in naj dosodi kazenski kot.

 

Pravilo 9.12 določa obstrukcijo. Sodniki morajo kaznovati ščitenje žogice s palico bolj strogo. Prav tako bi morali biti bolj pozorni na prekrške igralcev, ki s porivanjem ali naslanjanjem na nasprotnika povzročijo izgubo posesti nad žogico.

 

Pravilo 9.19 žogica stisnjena ali ujeta ob stransko bando. Ko je takšna akcija namerna, potem mora sodnik to obravnavati kot namerni prekršek in ga ustrezno kaznovati.

 

Pravilo 13.2.a določa, da mora žogica mirovati. Sodniki včasih niso dovolj striktni glede zahteve, da žogica mora mirovati, čeprav zelo kratek čas, še posebej pri prostih strelih, ki se izvajajo s samopodajo.

 

 

Spremembe pripravil: Sašo Sukič