70 let hokeja v Sloveniji

Slovenija je kljub svoji majhnosti športna velesila. Da pretiravam? Nikakor.   Že bežen prelet vseh letnih športnih uspehov na najvišji ravni  govori, da v Sloveniji dajemo športu veliko veljavo in da športni rezultati nekaj štejejo. Reda hokejisti na travi niso  bili ne svetovni ne evropski kaj šele olimpijski prvaki. A so že sedemdeset let prisotni v deželi pod Alpami in tudi ustanovni člani Olimpijskega komiteja Slovenije po osamosvojitvi.
Hokej na travi se je v povojnem času najprej pojavil v Ljubljani leta 1949, pobudnik igranja hokeja pa je bil  kapetan Šubat, ki se je s tem športom ukvarjal že v Zagrebu. Nekateri pri začetku hokeja v Sloveniji omenjajo tudi usluge ing. Miljenka Pfafa. Pravzaprav se je hokej igral že leto prej, a tekmovati so začeli leta 1949 ko so v Ljubljani ustanovili dva kluba; Ljubljano in Enotnost, sestavljali pa so ju gojenci Fizkulturne šole. Prvi dve tekmi sta bili odigrani z reprezentanco Zagreba, hokejisti omenjenih klubov pa so nastopali kot reprezentanca Slovenije. V Ljubljani je bil rezultat 1:1, v Zagrebu pa je slavila Slovenija z 1:2.Že to leto je reprezentaca Ljubljane sodelovala  na 1. turnirju mest in med petimi udeleženci zasedla 4. mesto. Leto zatem se je pri Fizkulturni  zvezi Slovenije formiral Odbor za hokej na travi, kar je bila predhodnica Zveze za hokej na
travi Slovenije. To leto se je klub Enotnost preformiral v klub Gradis.

V zgodovini hokeja na travi v Slovniji je bilo kar nekaj mejnikov. Vsekakor je pomemben tisti, ko se je hokej prvič pojavil izven Ljubljane. Leta 1951 so začeli so z igranjem tudi v Mariboru, kjer se je formiral klub Branik, kasneje pa so se hokejisti začeli združevati v klubu Železničar. Leto pozneje se je hokej začel igrati še v Celju, v Mariboru pa je tega leta začela z hokejskim treniranjem prva ženska ekipa. Tudi dame so se družile pod okriljem kluba Železničar. Naslednjo prelomnico pomeni leto 1957, ko so začeliz igranjem hokeja na travi v Pomurju, konkretno v Murski Soboti.  V pomursko prestolnico je to športno panogo prinesel prof. Evgen Titan, ki se je z njo aktivno ukvarjal že za časa študija v Beogradu. Od tega trenutka je hokej  stalno prisoten prav v Pomurju, v tem času pa je doživljal tako padce kot vzpone. Najbogatejše leto v zgodovini je bilo leto 1965, ko je v prvenstvu Slovenije sodelovalo 9 klubov, primat pa je imel v rokah Partizan Gaberje iz Celja. Tega leta so še tekmovali hokejisti ljubljanskega Slovana, Klub študentov Prekmurja, ŠŠ SŠTV Murska Sobota, pa Enotnost iz Murska Sobote, Lipovci, Partizan Gornja Radgona, Partizan Tišina in ŠŠD Tehik iz Krškega. Razen omenjenih krajev se je igral hokej še v več krajih po Sloveniji, a so klubi praviloma hitro usahnili.
Vsekakor pa se ob vprašanju kdaj se je začel igrati hokej na travi v Sloveniji postavlja še en  datum z letnico 1911. Za to leto obstaja namreč slikovno gradivo z igrišča Ilirija v Ljubljani, ki kaže hokejiste na travi skupaj z igralkami Hazene (predhodnica rokometa).
Pisno gradivo pa tudi govori o tem, da so hokejisti na travi delovali med obema svetovnima vojnama predvsem v društvu Atena v Ljubljani. Na Zvezi za hokej na travi pripravljajo ob 70-letnici manjšo slovesnost. Vsekakor pa bo to priložnost, da se hokejski delavci dogovorijo kateri datum bo predstavljal rojstni dan slovenskega hokeja na travi. Ne pozabimo: tudi globalni hokej na travi je ena najstarejših panog in ob vaterpolu najstarejši kolektivni olimpijski šport. In zato ne preseneča, da so hokejisti na travi tako ponosni na svojo športno panogo.

 

Jože Črnko