Brata Fujs v prvi nemški ligi

Avgust 2016 bo zagotovo zapisan v zgodovino slovenskega hokeja na travi. Brata Fujs, Gregor in Anže, sta namreč sklenila dogovor s hokejskim klubom Klipper THC iz Hamburga. V sezoni 2016/2017 bosta tako igrala v prvi nemški ligi – Bundesligi. Za Gregorja je to že četrto leto igranja v tujini, za Anžeta tretje. Po igranju pri hokejskem klubu WAC z Dunaja je za brata iz Predanovec sledila najuspešnješa sezona (2015/2016) – s hrvaškim klubom HK Zelina sta osvojila kar tri naslove.

Pred odhodom v Nemčijo je Gregor povedal: “Igrati v eni od najmočnejših lig na svetu so sanje vsakega hokejista. Pomerila se bova proti igralcem kot sta Moritz Fürste in Gonzalo Peillat, ki trenutno igrata na olimpijskih igrah. Tempo igre v 1. Bundesligi je neprimerljiv s hrvaško ligo, kar nama bo na začetku povzročalo nekaj težav. Veselim se gostovanj in potovanj v Mannheim, Köln ter Berlin.” Anže je dodal: “S prestopom so se mi uresničile sanje. Igranje v prvi nemški ligi mi predstavlja nov izziv. Kljub temu, da so bili v HK Zelina nekoliko razočarani, pa naju podpirajo in nama želijo veliko uspehov. Njihova vrata pa za morebitno vrnitev ostajajo odprta.”

Po šestih odigranih tekmah, dveh na vikend, smo se o vtisih pogovarjali z Gregorjem. Pravi, da so vse tekme izgubili in da potrebujejo čas, ki ga je bilo skozi priprave premalo. “V ekipi je deset novih igralcev. Težko je v prvih mesecih iz tega narediti ekipo, ki bo konkurirala najboljšim ekipam v Evropi. Fizično smo ena najslabših ekip, kondicijsko ne zaostajamo toliko.”

Izpostavil je treninge. Pravi, da nikoli ni tako dobro treniral in da se vsak dan nauči nekaj novega, tako tehnično kot taktično. “Nemci prakticirajo kombinirane treninge – v sredo imamo najprej kondicijski/stabilizacijski trening, ko končamo, sledi hokej.”

Gregorjev cilj v letošnji sezoni je napredovanje: “Učim se od trenerjev, ki so bili na olimpijskih igrah. Pred in po treningih se veliko pogovarjamo, dobimo nasvete in naloge, kaj izboljšati. Te priložnosti enostavno moramo izkoristiti.”

Dotaknil se je tudi življenja v Nemčiji. Pravi, da je Hamburg prečudovito mesto in tudi vreme je do zdaj dobro služilo. Prve mesece so nastanjeni pri družinah, pred dvoransko sezono pa naj bi dobili svoja stanovanja.

In kako dolgo namerava Gregor ostati v Nemčiji? “Pustimo se presenetiti,” pravi.

 

Rezultate lahko spremljate na hockeyliga.de.